Mihai Mohaci

Mihai Mohaci - De la politică la pictură

Pictură suprarealistă

Fost prefect de Brașov cu 20 ani de activitate în administrație, Mihai Mohaci a început să-și exploreze intens latura creativă în urmă cu 7 ani, când și-a dat seama că înzestrarea nativă trebuie să primeze în viața de zi cu zi. Student fiind la Tehnologia Construcțiilor de Mașini, a avut curajul să se „arunce” în vâltoarea culturală încă din anii ’80, vernisând două expoziții de pictură în Brașov, la Rectoratul Universității Transilvania și la fosta sală „Arta”, de pe actuala stradă Mureșenilor.

Expoziții personale și de grup

DUPĂ REVOLUȚIE

2022: noiembrie – Expoziție personală de pictură, Muzeul de Artă Brașov; 2022: decembrie – Expoziție colectivă, deschidere Banca de Cultură Brașov; 2023: octombrie – Bienala Albastră – Expoziție colectivă; 2023: octombrie – Expoziție personală, Sala Dan Hatmanu – Iași, Muzeul de Artă Iași.

Drumul spre pictura suprarealistă

„Un drum lung care trebuia parcurs. Dragostea pentru artă nu a apărut acum, o aveam din familie de când eram la școala primară. Am mai avut două expoziții de pictură în studenție, însă după Revoluție arta a trecut în plan secund, în nebunia de atunci când ne doream schimbarea.”

Prin pictură a reușit să se apropie și mai mult de Dumnezeu, dovadă stând lucrările care conțin simboluri religioase.

„Am început să mă reîntorc la ce mi-a fost dat. Pictura pentru mine este o formă de exprimare și de liniște interioară în același timp. Prin pictură mă racordez la Divinitate. Este o bucurie care zace în tine de-a lungul unei vieți și pe care nu ai apreciat-o la momentul oportun, însă de-a lungul anilor ceea ce ți-a fost hărăzit renaște din tine și explodează în culori și forme imaginative”, a subliniat Mihai Mohaci.

Prima expoziție de pictură după Revoluție, la Brașov.

Fostul prefect a vrut să împărtășească cu brașovenii experiențele sale în pictură, printr-o expoziție specială, intitulată „Mihai Mohaci. Pictură suprarealistă” ce a fost vernisată în 4 noiembrie 2022, la Muzeul de Artă din Brașov. Lucrările prezentate cu ocazia acestei expoziții au adus în atenția vizitatorilor elemente cu încărcătură religioasă și metafizică, profund însuflețite, redate în culori intense. Ele au transpus nevoia omului de a se exprima vizual și de a-și găsi liniștea interioară prin intermediul actului creativ.

Sper să le placă pictura pentru că în ea se regăsesc multe idei din creație, din supranatural cu o simbolistică ascunsă, cu trimiteri la statuetele de Cucuteni, într-un peisaj fantastic. Chiar dacă tablourile mele sunt simple jocuri de culoare, măcar pot spune că Dumnezeu mi-a dat bucuria de a ține pensula în mâna și culorile aproape de mine”, spunea brașoveanul.

Mihai Mohaci are o carieră impresionantă. A fost deputat, consilier județean, prefect, subprefect, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, senator, director executiv al Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor, inginer proiectant. Acum este președinte al Asociației Artiștilor Plastici, filiala Brașov. Și, chiar dacă nu are studii de specialitate, vrea să ramână conectat cu această lume a artiștilor. De aceea, și-a făcut planuri mari, dorind că expoziția lui să ajungă în mai multe orașe din tară, dar și peste hotare. Prima oprire va fi la Iași, în octombrie, unde iubitorii artei o vor putea admira timp de o lună.

„Pictura domnului Mihai Mohaci se înscrie între jaloanele unor căutări personale ce amintesc de fovism și tendințe interesante de postexpresionism. Acest lucru dă o notă aparte și personală, ceea ce este benefic în demersul sau artistic. Sunt imagini cu impact puternic asupra privitorului, dar sunt și imagini cu o candoare poetică deosebit de vibrantă. Apreciez curajul atât de necesar unui artist și, în egală măsură, sensibilitatea sa”, a declarat artistul Gabriel Stan.

Discursuri vernisaj Mihai Mohaci - Pictura Suprarealistă

  • Pictor Aurelia Stoie Marginean
  • Sculptor Nicolae Daicu
  • Istoric Dr. Radu Popica